Donny en Nina in Azië

Gekke Chinezen?!

Omgansvormen

- Rochelen en spugen altijd en overal, in de bus, in een restaurant en op straat, het maakt niets uit. Mannen, vrouwen en zelfs kleine kinderen. Schraap je keel en spuug uit die fluim. Omstanders moeten maar uitwijken.

- Schreeuwen is noodzakelijk want er zou maar iemand zijn die je niet hoort. Ook hier weer, in de bus, in een restaurant en op straat. Hard is leuk en goed.

- Om het geschreeuw te overstemmen moet natuurlijk al het andere geluid nog harder zijn. Dus harde muziek in winkels, oorverdovende ringtones, doofmakende speakers in stations en vooral ’s ochtends om half zeven in het hotel voor vertrek met de deuren open de tv op volume 23 aan en ondertussen over de gang de ‘fujang’ (het kamermeisje) roepen.

- Afval in de prullenbak? Dat hoeft niet omdat er altijd iemand de rotzooi achter je opruimt? Je laat het lekker uit je handen vallen. Als je in de bus zit gooi je het uit het raam. Als je in de stad loop gooi je het op de stoep. En in een restaurant gooi je het op de grond. In de natuur gooi je het in een kloof of in de rivier. Zolang je er zelf maar vanaf bent.

- Poepen en plassen op straat. Dat mag, mits je maar jonger dan 8 bent. Ben je ouder dan 8 dan mag het alleen op het toilet en in de natuur. Als je dan maar wel in de plasgoot of naast het wandelpad plast of poept (al wordt daar niet altijd aan gehouden).

- Privacy kennen we niet. Openbare toiletten zijn vaak niet meer dan een goot met afscheidingsmuurtjes van een meter hoog zonder deuren. Als er deuren zijn dan maken we ze niet dicht; of het slot werkt niet of het is eenvoudigweg te veel moeite. Omgang met buitenlanders

- Die buitenlanders zijn soms wel een beetje eng. Daarom kun je maar beter ‘hello’ als een krolse kat roepen als ze al 10 meter verder zijn. Let wel, zo wordt ‘hello’ geroepen door met name mannen tussen de 20 en 30.

- Als de buitenlanders niet eng worden gevonden dan willen we er graag mee op de foto. Het liefst met de vingers in de lucht in het peace-symbool. Niet één foto maar iedereen moet er apart op.

- Als een buitenlander de weg vraagt en je hebt werkelijk geen idee, dan kies je maar gewoon een richting en zeg je met vol overtuiging ‘yes, yes!’ en wijst een willekeurige richting op.

- Buitenlanders zijn niet in alle hotels welkom. Je zegt gewoon hard ‘mayo’ (nee) als ze jouw sterrenhotel komen binnengelopen en vervolgens ga je gewoon verder waarmee je bezig was.

Logica

- Je kunt beter drie kleine verpakkingen kopen dan een grote voordeelverpakking. Een voordeelverpakking is namelijk niet voordeliger. Ondanks dat er voor de kleine verpakkingen veel meer, of beter het liefst zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. Bij voorkeur wordtnamelijk alles dubbel en per stuk verpakt.

- Als je bent bevallen dan mag je dertig dagen niet jouw haren wassen omdat je anders wel eens een kou zou kunnen vatten. Ondertussen komen moeder en baby 30 dagen niet de slaapkamer uit om te voorkomen dat de baby iets zou kunnen oplopen.

Verkeer

- Schijt-aan-iedereen-verkeer. Jij, auto/motor/scooter/fiets, hebt altijd voorrang. Voetgangers ken je niet. Eigenlijk zie je ze ook niet omdat je te druk ben met telefoneren. Als je ze dan toch ziet, dan negeer je ze en als het echt noodzakelijk is dan probeer je zo laat mogelijk te remmen. Maar liever niet. Je doe het maar omdat je aansprakelijk ben als je er een aanrijdt. Het liefst rij je eromheen en let je vooral niet op de van achter komende verkeer. Die moeten voor jou uitwijken. Jij alleen bent de koning in het verkeer.

- Toeteren. De regel is altijd en overal. Voor het inhalen, tijdens het inhalen en na het inhalen. Voor een bocht, tijdens een bocht en na een bocht. Een zebrapad in aantocht betekent natuurlijk ook toeteren naar die vervelende voetgangers. Een toet is een toet maar kan ook een opgestoken middelvinger zijn want je houdt altijd in het verkeer een glimlach op je gezicht ook al wordt je bijna aangereden. Gezichtsverlies lijden kan ook niet in het verkeer.

- Stoplichten. Ze zijn er wel maar ook weer niet. Ze worden alleen gerespecteerd als er een lading agenten bij staat, en dan nog steeds niet door iedereen. Groen voor de voetgangers betekent nog steeds oversteken op hoop van zegen.

- Afslaan in gemotoriseerd verkeer doe je gewoon. Knipperlichten zijn niet noodzakelijk en kijken ook niet. Het andere verkeer moet maar op jou letten.

- Te hard rijden is eng en doen we dus ook niet. Behalve op tolwegen als je een Porsche of tourbus hebt of je een scooter of taxi in de stad bent.

Foto´s

- Foto’s van het bruidspaar worden niet op dezelfde dag van het huwelijk gemaakt. In geleende, niet passende kleding en helemaal onder de plamuur wordt het bruidspaar door de fotograaf gedirigeerd om de meest vreemde posities en wazige blikken aan te nemen op de meest vreemde plaatsen. Attributen worden niet geschuwd, van koptelefoons tot John Travolta disco glitterjasjes.

- Voor foto’s is de kwantiteit doorslaggevend en niet de kwaliteit. We maken gewoon overal een foto van, als het maar een bewijs is van ‘je-ben-er-geweest’. Uiterlijk - Sleutelbossen en telefoonhoesjes moeten aan de riem van de man worden bevestigd. Zonder bos en hoesje aan je riem ben je niet compleet. Een minimum van tien sleutels is een vereiste.

- Als Chinese vrouw wil je er of foto's het liefst zo wit mogelijk zijn. Naast het fotoshoppen is er gelukkig ook nog ‘whitening cream’ in een tube te koop. Niet voor je tanden maar voor je gezicht. Je bent verzekerd van een spookgezicht.

Leefomgeving

- Stofzuigers kennen we niet. Hoewel het merendeel van de stofzuigers in China worden geproduceerd, hier gebruiken we ze liever niet. Een hotelkamer ziet er dan ook na een paar keer gebruiken niet echt fris meer uit. Met wat geluk wordt de kamer wel nog geveegd. En als dat niet gebeurd, dan zijn er gelukkig nog altijd de gratis wegwerpslippertjes die iedere dag worden vervangen.

- Kerstversiering blijft het hele jaar hangen, waarom ieder jaar opruimen? Om het compleet te maken draaien we ook gedurende het hele jaar kerstliedjes!

- We houden van honden, maar we eten ze ook op. De meest mooie honden lopen hier rond als huisdier maar een tienvoud wordt er zonder moeite opgegeten. Gewoon even met de gasbrander de haren weg schroeien aan de kant van de weg en smullen maar. Chinezen zeggen niet voor niets over zichzelf dat ze alles met poten eten behalve tafels en alles met vleugels behalve vliegtuigen.

- De natuur vinden we geweldig maar dan hebben we wel graag dat alles technicolor wordt verlicht en dat er wordt aangegeven welke vormen de bergen en rotsen hebben. Het kijkt een stuk makkelijker als de berg ‘de springende pad’ en de ‘wandelende Boeddha’ wordt genoemd. Even een foto maken en dan weer snel verder.

Het bovenstaande berust op een hele lading waarheid maar moet wel met een korreltje zout worden genomen! Zijn ze echt zo erg? Nee hoor, ze zijn ook erg vriendelijk, gastvrij, vrijgevig en geïnteresseerd. Hoe vaak zal het voorkomen in Europa dat je op kosten van de restauranthouder mag eten en drinken, je wordt uitgenodigd voor een kraamfeest bij mensen die je helemaal niet kent, je het eten van mensen mag proeven en dat je rekening blijkt te zijn betaald als je wil gaan betalen?

China verandert waar je bij staat. Niet alleen de overheid stimuleert verandering, maar ook (een gedeelte van) de nieuwe generatie wil graag dat er dingen veranderen. Het is interessant om te zien wat er met dit land gaat gebeuren. Het is en blijft hoe dan ook een bijzonder land om in te zijn en door te reizen.

Wij zijn in ieder geval nog niet uitgereisd! We hebben dan ook ons visum voor de laatste keer verlengd en we mogen tot en met 3 juli blijven. Tot die tijd zullen we vanuit Lijiang de omgeving gaan verkennen. Uiterlijk 3 juli zullen we richting Thailand vliegen.

Iedereen bedankt voor de leuke reacties!

Zonnige groeten!

Mariet

Gelukkig kwam op het eind ook nog wat positiefs uit de bus. Dus jullie hebben het wel een beetje gehad met de Chinezen! Verder veel reisplezier groetjes Peter en Mariet

Gekke Limburger

Hee,

super leuk om te lezen, altijd leuk om een volk te bachen maar goed om lekker positief te eindigen.
veel plezier nog met die gekke mensen

groetjes Thijs

Irma

Ha wereldreizigers,

Wij hebben tijdens het klussen net Chinees gegeten, maar als ik jullie verhaal lees, weet ik niet of het nog zo lekker was, ha ha!!!! Rare chinezen hoor.
Veel plezier de komende weken nog in China,

groetjes Irma

Cyrella

Tsja, wat zouden die Chinezen van ons denken?....

Veel plezier nog en goede reis naar Thailand!

Liefs

Andries

Ha Rogier,

Leuk om te zien dat jullie genieten en weten te relativeren.
Prachtige foto's!

Pas goed op jezelf.